Asal dashboard dah lain ni? semacam la menaip kat sini. Tak selesa. Rasa macam dekat tumblr dah. Abaikan. Yang penting, ak nk noted dekat sini sejarah hidupku selama empat hari. Sebab apa 4 hari? Sebab ak amek cuti on the spot. Limaza ya ukht? Lianna, aaa.. sebab sesaje la nak cuti~ Duk kat kompeni pun duk habiskan masa main game neopets. Bukan curi tulang tapi sebab memang tak tau nak buat apa.
So, ak buat keputusan nak amik cuti 30hb 4 ni sebab nak sekali kan dengan 1 mei. Nak cuti 4 hari~ Tapi.. cuti ak ditolak. Kerana? Kerana time tu dah stat bizi. So, instructor ak suh amek cuti dalam minggu ni. Dengan semangat berkobarnye, ak gtau- "Oke then. So i'll proceed my annual leave on this thursday and friday" Dengan bersemangat dan bersungguh sungguh. Entah grammar betul ke tak, wallahualam.
Maka, empat hari di rumah di habiskan dengan men-terai resepi resepi~ tapi 3 hari je kot masak sebab esok hari yang ke-empat. Ak takut xsempat nak taip taip esok, jadi, ak setelkan hari ni. Okies~
Sekadar berkongsi perasaan dan minat memasak. =)
First day. Tempura vege. Ini makanan untuk brunch.
*Ctrl + click gambar untuk gambar lagi jelas.
Lunch~ Okonomiyaki. Resepi dari jepun. Kesnya sebab ak tengok cite detektif conan. Heiji la duk sebut okonomiyaki okonomiyaki. Dan dan time tu ak google cari resepi okonomiyaki. Tapi time ak buat ni, ak lack mayonis. Mayonis habis kat umah. Takpe. Guna apa yang ada.
Ak tadek sos khas tuk okonomiyaki. Jadi, substitute gune winchester sauce. Ke macam mana eje winchester? Lebih kurang la ejenye tu kot.
Time potong potong kobis tetibe tingat kat sorang budak ni yang tak suka makan sayur...... :p
Hari ke bape tah.. Ini untuk breakfast. Straw mushroom with garlic. Sekali dalam ni egg taufu. Lembut~
Straw mushroom soup dengan chicken fried rice. Name nak english je.. =.="
The last one. Cheesecake dengan chocolate ganache as creamy topping~ Ak buat dalam pukul 9 pagi. Betapa sadisnya bila buat sebab sejam pas ak letak dalam peti ais, camni la rupanya. Ganache tu cahey. Dah macam buat kek coklat yang topping coklat meleleh tu. Kalau buat kek coklat memang la coklat kena meleleh. Ni cheese cake kot. Rasa kechewa yang teramat. Terasa cam kena dump dari the love one. Chentaku di sia siakan~
Cukup dengan drama.
Lepas 3 jam dalam fridge, ak intai intai. Asal macam pekat dah ganache tu? So, ak potong. Waaa! dah elok!
Petang tu ak potong lagi. Coklat tu dah beku. Tebal coklat tu lam 4mm. Sedap! Patut la resepi tu suh sejukkan 8 jam. Tu la nisah. Tak sabo! Sori. Tak dapat nak tunjuk gambar coklat yang dah beku sebab tak sempat. Potong potong je, trus habis. Len kali la ak buat lagi.
Jadi nisah, ingat la pengajaran ini. Ape? Sejukkan 8 jam atau semalaman! Jangan tak sabo!
p/s: misi seterusnya.. mandy rice. Nak benti kejap dari terai resepi kek ngan kuih.
No comments:
Post a Comment