Thursday, February 2, 2012

masak


hohoho~ time cuti cuti macam ni, keje ak macam ni la. ade je gatal tangan nak terai benda benda baru.

first attempt ni.. egg.. tah. egg ape tah name dia. tapi bila tengok resepi, cam mudah je. sebijik telur je guna. just pukul telur macam nak buat meringue pastu letak egg yolk kat tengah.

time nak asingkan putih ngan kuning telur tu pun dah mencabar iman ak. kesabaran itu penting. putih telur ni kena putar sampai kalau kita terbalikkan mangkuk blender tu, meringue aka putih telur yang macam krim tu dah tak tumpah. ni la putih telur yang dah ak putar.


bila ak upload gambar meringue ni, ak zoom in-kan, baru ak perasan yang ada buih buih lagi. tettt!! patut la anda gagal ye nisah. sepatutnya kena putar sampai jadi krim. betul betul krim. sebab nanti dia tak keras dan berair.

oke. takpe. ak sambung dengan penceritaan. lepas dah putar putih telur tu, kena buat macam sarang burung dan letak egg yolk kat tengah putih telur ni. oleh sebab benda ni berair seperti mana yang ak taip kat atas, bila ak tuang egg yolk kat tengah tengah, berlaku runtuhan dinding kat sekeliling putih telur tu. maka... egg yolk yang sepatutnya beradu kat tengah tengah meringue tu meleleh keluar dari sarang..

dan pecah~ T_T

tapi ak teruskan... dan bakar. jadi, macam ni la ghupenye.




dah nampak macam fluffy kan? gambar ni ak dah sudukan tuk bonda rasa. rasa dia macam makan krim kek. lembut. tapi tu la. kuning telur tu pecah. spoil. tapi bonda yang terchenta sanggup benti dari belek belek bunga orkid kat depan rumah semata nak tengok resepi simple ak ni. ak siap bawak loyang berlari lari tunjuk kat bonda. semangat nak tunjuk sambil nak mengadu sebab tak jadi. well~ bonda terchenta sangat memahami. bonda cakap "dakpe. biase la ni. kali pertama. gi la amek sebijik lagi telur. buat lagi sekali"

sporting~ tapi! sebijik tak jadi, ak kena makan. dah kalau 10 biji telur tak jadi? bertambah tinggi la bertumbuhan berat dan saiz pipi ak ni..

next!!

rini, ak buat satu lagi resepi. oleh sebab bonda ak tak suka kek lagi lagi kek coklat, dan pada masa yang sama ak cukup eksaited dengan kek, maka ak cuba resepi ni. sebab? sebab bonda suuuka sangat dengan cheese. jadi, cheese cake la yang menjadi pilihan ak kalau pegi mana mana kedai kek.

so here, ak nak tunjuk ape keje ak petang tadi.

ak stat buat dah lewat. dalam pukul 6.30 petang tadi. lepas tu, buat, pukul 7 malam siap masuk dalam fridge.

caranya pun simple. putar cream cheese dengan gula biar kembang. pastu celup biskut marie dalam susu panas dan atur dalam bekas. pastu sapu cream cheese tadi. layer by layer. tabur la ape pun kat atas tu tuk hiasan. siap~

ak guna choc rice tu sebab nak habiskan stok stok zaman jahiliah ak tu. yela, dulu pantang nampak benda benda buat kuih, ak terus beli. pastu simpan. ni choc rice time ak skolah menengah kot. 3-4 taun lepas kot. tapi! seb bek la tamat tempoh bulan 12 taun ni. selamat~


dalam pukul 9 malam, ak intai intai. tak sabo nak tengok ghupe dia. tiba tiba ayah ak baru balik. bila nampak je, terus gtau nak rasa. komen ayah?


"gemok la ayah kalau sebulan ct duk ghumah" =.="

hoho.. ayah kan bahan eksperimen ct. jadi.. sabo ye.


p/s: "Allah Engkau dekat penuh kasih sayang. Takkan pernah Engkau biarkan hambaMu menangis" Semoga direstui dan diredhai.

2 comments:

Anonymous said...

dapnyeeee~~ ^_^

Jαnnαhツ said...

wah, nisah. sedap nampak kek mu...

Related Posts with Thumbnails