Thursday, May 20, 2010

keputusan sem 4....

semalam result dah keluar. memang sangat- sangat menakutkan time nak klik button dekat std tu. ye. carry marks ak sangat-sangat tak memuaskan hati. final pulak...

ye... saye sangat risau dengan final. sebab minggu exam tu fikiran tengah kaco. masalah yg selesai datang balik. hari paper artificial intelligence macam tak tido je. bukan tak tido tuk study tapi buat bende laen. dah macam drama pulak time tu.

tapi alhamdulillah, result semalam memang sangat-sangat tak dijangka. ramai yang dapat dean list sem ni. ye. saye jeles itu. takpe daznyte, usaha lagi sem depan. bulan 7 ni, nak jadi daznyte yg lagi baek. amin!

***

macam dah lame pulak aku tak online. mengabdikan diri ngan sesuatu yang sebelum ni aku tak pernah sentuh. ye. photoshop. nak guna brush pun aku tak tau. layer tu pebende ntah. filter tu lagi la aku tak tau nak guna untuk ape. sadis! jadi, macam merangkak la jugak ak xplore photoshop tu. memang perlukan kekuatan jiwa, mental, jari dan naluri tuk buat sume ni. sangat2 leceyh. ye....! saye tak suke itu! tapi, sebab nak biasakan diri ngan photoshop, terpaksa la jugak.
nilah hasilnye... dh lame ak tengok orang len buat. akhirnye, berjaye jugak aku buat... xpe2.. masih dalam belajar. ^_^

ni la yg first ak buat. org len dh naek ke bulan, ak baru terhegeh2 ngan design mcm ni T_T

ni tutorial yg ak cube cubi buat...

yg ni pun same. tutorial... tapi ak ada edit cket ngan layer, merge ngan brush sebab tutorial tu guna cs4 tapi ak guna cs je...

yang ni design yang biasa kite tengok kan? juga ak cuba buat dari tutorial

katon ni pulak aku cuba buat. ade 2 tutorial yg ak jmpe buat cmni. tapi klo gabungkan dua2 teknik tutorial tu, kte dpt jimatkan masa. juz drag n drop jep. gambar ni guna 50 layer....

ak still lagi tercari-cari design yang ak buat sendiri. macam mane nak jadi kreatif? macam mana nk upgradekan kreativiti? hadoi! ak pun maen2 la dalam canvas photoshop tu... klik2 layer, tukar2 style brush... then tetibe je jadi mcm ni... my first art!

ak pun tak faham sebab ape aku guna perkataan artifak. sejarawan betol! mungkin design ni biasa je.. mudah nak buat bagi yang dah xpert. kalau sebelum ni, banyak tutorial suh guna blending technic and so on... tapi untuk yang ni, ak try guna history brush. bnyk step yang boleh kte skip klo guna teknik ni. design laen, teknik laenn. kreativiti itu penting.

sape2 yang bnyk idea, tips2, bley la dikongsi ye. saya masih baru belajar... ^_^
skang ni pulak ngah terhegeh2 blajar adobe after effects.... ye! saye suke itu!~

p/s: nk cari resepi tofu telur pulak....

2 comments:

Huda Luna said...

tahniah nisah ^^,

daznyte said...

huhu.. mekasih..
trkial2 lg nieh..

Related Posts with Thumbnails